Stukadoor Afbouw project 8 Noordwijk 5

Pleisterwerk (glad en strak)

Ik ben dol op glad en strak stucwerk voor zowel wanden als plafonds. Pleisterstuc kan zowel binnen als buiten worden toegepast op verschillende ondergronden. Als je wilt dat je nieuwbouwwoning of bestaande kluswoning er fris en strak uitziet, dan is pleisterwerk het stucwerk dat je zoekt.

Inhoud pagina

 • Waar kan je pleisterwerk op aanbrengen?
 • Wat is pleisterwerk precies?
 • Waarom kiezen voor glad pleisterwerk?
 • Hoe wordt dik pleisterwerk aangebracht?
 • Wat kost pleisterwerk per m²?
 • Afwerken van de pleisterlaag
 • Herstellen en repareren
 • Drogen van nieuw stucwerk
 • Soorten pleisterwerk

Waar kan je pleisterwerk op aanbrengen?

Pleisterwerk kan worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals:

 • Kalkzandsteen
 • Gipsblokken
 • Gipsplaten
 • Ytong blokken
 • Bakstenen
 • Beton

Wat is pleisterwerk precies?

Pleisterwerk is een proces waarbij een stucwerklaag wordt aangebracht om een glad en strak oppervlak te creëren. Stucwerk is een bouwmateriaal dat bestaat uit een mengsel van water, kalk en gips. Het wordt aangebracht door een stukadoor in de vorm van een natte, smeerbare pasta.

Waarom kiezen voor glad pleisterwerk?

Glad pleisterwerk is populair omdat het visueel een ruimtelijker effect geeft aan een woning. Bovendien is pleisterwerk gemakkelijk te herstellen van schade of scheurtjes.

Hoe wordt dik pleisterwerk aangebracht?

Het glad pleisteren van een muur kan gebeuren met een dikke of dunne laag gips, afhankelijk van de vlakheid en de ondergrond. Bijvoorbeeld, een betonnen ondergrond in een nieuwbouwwoning is meestal vlakker dan metselwerk, dus daar is een dunne laag van 1-3 mm voldoende. Dit wordt ook wel filmwerk genoemd. Bij metselwerk daarentegen, waarbij de voegen dieper liggen, moet een dikke laag van ongeveer 1 cm worden aangebracht om de muur volledig vlak te maken. Dit wordt door stukadoors raapwerk genoemd.

Wat kost pleisterwerk per m²?

De kosten van glad pleisterwerk kunnen variëren, afhankelijk van de ondergrond en de dikte van de pleisterlaag. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 10,- en 18,- euro per m², inclusief materiaal en voorrijkosten. Voor een exacte prijsindicatie kun je een vrijblijvende offerte aanvragen.

Afwerken van de pleisterlaag

Na het drogen van het nieuwe stucwerk is een verdere afwerking nodig, zoals tegelen, behangen of schilderen. Vaak kiezen mensen ervoor om de muren en plafonds te texen. Voordat je gaat schilderen, is het belangrijk om een fixeermiddel aan te brengen om te voorkomen dat het nieuwe stucwerk te veel verf absorbeert. Dit zorgt voor een goede hechting en voorkomt problemen in de toekomst.

Herstellen en repareren

Het kan voorkomen dat nieuw stucwerk kleine barstjes of haarscheurtjes vertoont. Deze kunnen eenvoudig worden hersteld door de scheuren in te snijden en op te vullen met flexibele gips. In sommige gevallen kunnen grotere scheuren beter worden gerepareerd door de oude pleisterlaag te verwijderen en opnieuw te laten stucen.

Drogen van nieuw stucwerk

Het drogen van nieuw stucwerk is een belangrijk proces dat goede ventilatie vereist. Door de woning op een temperatuur van ongeveer 22 graden Celsius te houden en goed te ventileren, kan het stucwerk gemiddeld 1 mm per dag drogen. Voor een laag van 1 cm dik is dus ongeveer een week droogtijd nodig. Het forceren van het droogproces kan leiden tot problemen zoals scheuren en loslatende stuclagen.

Soorten pleisterwerk

Er zijn twee soorten glad pleisterwerk. De traditionele variant wordt gemaakt met een gipsgebonden mortel en moet worden gesaust. Tegenwoordig wordt ook vaak een kunstharsgebonden mortel gebruikt, vooral in nieuwbouwwoningen. Deze dunne lagen pleisterwerk kunnen ook worden gespoten. Daarnaast kunnen kunstharsgebonden mortels op kleur worden besteld, zoals wit of RAL 9010.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *